Deizm, Tanrı’ya inanıp ancak hiçbir dini kabul etmeyen görüştür. Deizm de her şeyi başlatan, evreni bir saat gibi kuran bir Tanrı inancı vardır. Ancak bu Tanrı şimdiki zamana karışmaz, kişisel değildir ve asla vahiy aracılığıyla bir din oluşturmamış ya da insanlığa hitap etmemiştir.
Deizm nedir?
Deizme göre Tanrı tüm evreni başlangıçta yarattı ve bir daha asla yaratılışa müdahale etmedi. Bu yüzden deistler Kutsal Kitap’ta ve özellikle İncil bölümünde geçen mucizelere, Kutsal Ruhun vahiy yoluyla peygamberlere esinlenmesine ya da Tanrı’nın beden alarak insan olarak gelmiş olmasına inanmazlar.
Deizmin kaynağı olarak mantık ve doğa gösterilir. Deistlerin, ¨iman¨ kavramına da karşıdırlar ve ¨bir tasarımcının olduğu zaten gözler önündedir, aklımla bunu görüyorum. Bu yüzden bir Tanrı’ya iman etmem gerekmemektedir.¨ diyerek Voltaire’e dayandırdıkları bir Tanrı görüşleri vardır. Deizmin üç farklı türü vardır. Bunlar; Pandeizm, Panendeizm ve Spitürel deizm’dir.
Pandeizm nedir?
Tüm evrenin Tanrıdan ibaret olduğu düşünülür. Tanrı ayrılmamıştır ve evrende her şey tanrıdır.Ünlü düşünür Hallacı Mansur’a göre Panteizm Tanrı iradesine bitmeyen bir canlılık ve koşulsuz bir bağlılıkla iştirak edişi oluyor.
Panendeizm nedir?
Tanrı evrenin kendisidir. Ancak Panendeizm inancında Tanrı, tüm varlıkları ve evreni özünden yaratmıştır.
Spiritüel Deizm nedir?
Bu inançta da tanrı kainatı oluşturmuş ancak müdahale etmemiştir. Bu inançta tabiatta hissedilebilir bir Tanrı inancı bulunur. Bu inançta reenkanasyon, karma ve sonsuz ödül gibi inançlar yer alır.
Deizm neden ortaya çıktı?
Deizm ortaya çıkışının bir çok sebebi bulunmakla beraber, bu sebeplerin başında özellikle deist (tek Tanrılı inançlar – Semavi dinler; İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık) inançtaki bir kısım din adına yaptıkları yanlışlar ya da zulümler yüzünden etkiye tepki olarak güçlenmiştir. Bugün toplumumuzda da bunun öneklerini görüyoruz.
Kimlere deist denir?
Deizme inanan ve akıl yolu ile her şeyin üstesinden geleceğine inanan kişilere deist denir.