Aloe vera bitkisi faydaları sebebiyle Mısır’da ölümsüzlük bitkisi olarak anılmaktadır. Kızılderililer ise bu bitkiye “Cennetin sihirli değneği” adını vermiştir. Aloe vera hem tıpta hem de kozmetik sektöründe fazlasıyla kullanılan bir bitkidir. Zambakgiller ailesindendir ve kaktüse benzeyen bir bitkidir. Türkiye’de ise güney ve sıcak iklimli yerlerde yetişmektedir.
Aloe Vera’nın Faydaları
- Sindirim sistemini güçlendirir.
- Cildi yeniler ve nemlendirir.
- Mide hastalıklarına iyi gelir.
- Kuru ciltlerdeki kızarma ve dökülmeleri engeller.
- Güneş yanıklarını onarır.
- Kolon kanserine karşı koruma sağlar.
- Enfeksiyonları engeller.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Kana oksijen taşır ve iltihapları tedavi eder.
- Kalp ve damar yollarına faydalıdır.
- Mikrop kırıcı özelliği vardır.
- Jeli böcek sokmalarına iyi gelir.
- Astımın etkilerini azaltır.
- Elmayla birlikte tüketilirse müshil işlevi görür.
Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?
Aloe veranın faydalarından sadece ilaçlarda veya kozmetik ürünlerinden yararlanılmaz ve ayrıca bu şifalı bitkinin yetiştiriciliği de yapılabilir. Hemen her yerde satılan aloe vera tohumu ekilebilmektedir.
Bakımı çok kolaydır ve dibinden yavru verir. Fazla güneş alan ve akşam saatlerinde rüzgar alan bir yere dikilirse çok kolay bir şekilde yetişir.
Aloe veranın bakımı fazlasıyla kolaydır. Bu bitkinin sulaması düzenli olarak yapılmalıdır ve sulama yapılırken dikkatli olunmalıdır. Fazla sulama bitkiye zarar verebilir. Ayrıca bakımı sırasında toprağın da süzek olması çok önemlidir.
Aloe Vera Nasıl Kullanılır?
Ağız yoluyla ve cilde uygulanabilen Aloe vera, iki şekilde kullanılabilir. Ağız yoluyla alındığında sindirim, boşaltım ve sinir sistemine iyi gelir. Cilde uygulandığında ise onarıcı ve şifa verici etkiye sahiptir.
Aloe veradan bir yaprak alın ve kökten uca doğur kırarak ayırın. İçerisinde jeli ağız yoluyla veya cildinize uygulayarak kullanın.