Sosyal Güvenlik Kurumu uzmanından net asgari ücret tahmini! “En az” dedi, o rakama işaret etti!

Asgari ücret takvimini belirlemek adına işçi ve işveren tarafını kabul eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı vatandaşların yakın takibinde iken uzman isimden asgari ücret tahmini geldi.

Son olarak tarihi bir karar ile temmuz ayının başında yüzde 30’luk ara zam ile duyurulmuş olan asgari ücret, hükümet yetkililerinin “asıl zam ocak ayında” açıklamaları doğrultusunda heyecan ile beklenmeye devam ediliyor. Bu ay içerisinde gerçekleştirilecek olan toplantıların ardından açıklanacak olan 2023 Ocak ayı asgari ücret tutarı, şimdiden çalışanlar ve işverenler tarafından konuşulmaya başlandı.

Geçtiğimiz günlerde Beştepe’de Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bir toplantı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütçe planlamalarına ilişkin görüş belirttiği düşünülürken 1 Aralık tarihinde resmen başlamış olan asgari ücret belirleme maratonu gündemde büyük yankı uyandırdı. TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ve Türk- İş Başkanı Ergün Atalay ile bir araya gelen Bakan Bilgin işçi ve işveren tarafı ile asgari ücret takvimini belirlemek üzere görüşme yaparken uzman isimden yeni asgari ücrete ilişkin önemli açıklamalar geldi.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI!

Geçtiğimiz günlerde düzenlenmiş olan toplantının ardından bir programa katılan Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı Mehmet Kocak, asgari ücretin nasıl belirlendiğine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Komisyonda hem mevcut enflasyon hem de gerçekleşen enflasyona bakılıyor. Ekim ayı enflasyonu yüzde 85,51. Ek olarak asgari ücretin satın alma gücüne de bakılıyor. Bunların hepsi bir araya getirilip değerlendirildikten sonra asgari ücret tarafların oy birliği ile belirlenmiş oluyor.”

ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ!

Yeni dönemin asgari ücret tutarına ilişkin tahminlerini açıklayan Kocak, şu ifadeleri kullandı: “Ocak ayında asgari ücret yüzde 50’nin üzerinde arttı. Temmuz ayında yapılan ara zam ile 5.550,20 TL oldu. Sene sonu enflasyonu baz etkisi ile beraber yüzde 80 ile bitse dahi çalışanların burada en az yüzde 50 oranında kaybı var. Yüzde 50’yi vermiş olduğumuz brüt tutar 10 bin TL olur. Böylece net tutar da 8 bin 500 TL’ye ulaşır.”

Ekonomi Haberleri