Yüzmek, suyun bütün kuvvetine karşı yapılan bir spor olarak karşımıza çıkmaktadır. Bedendeki neredeyse tüm kasları çalışmasını sağlayan yüzme sporu, pek çok spordan bu yönü ile öne geçmektedir. Diğer pek çok spordan yalnızca bazı kas grupları diğerlerine göre daha çok çalışırlar.
Yüzmenin Faydaları Nelerdir?
- Organların görevini azaltır. Kas, eklem ve kemiklerin ayrı hareket etmelerini sağlar.
- Kemik iltihabına iyi gelir.
- Kasları aynı oranda çalıştırır.
- Enerjinin ve yağın doğru şekilde harcanmasını sağlar.
- Bedenin daha esnek olmasını ve sakatlıkların daha zor yaşanmasını sağlar.
- Depresyon ve stres gibi ruhsal sıkıntıların yaşanmasının önüne geçerek ruhu dinlendirir.
- Kalp hastaları için özellikle nefes kontrolünü yapılmasını kolaylaştırır.
Yüzmenin Bedene Etkileri
Fiziksel etkilere bakıldığında bütün vücuttaki kasların çalıştığını ve düzenli olarak çalışmaya bağlı şekilde geliştiği görülmektedir. Farklı stillerde yüzmek farklı kas gruplarının da daha çok çalışmasını sağlayacaktır. Yüzerken ağırlıklı olarak omuz, sırt, kol, karın ve bacak kasları çalışır.
Mental etkilere bakıldığında ise kişinin ruhsal açıdan rahatladığı ve üzerindeki negatif enerjiyi uzaklaştırdığı görülmektedir. Moral olarak yükselmek için yüzülebilmektedir. Doktorlar gerginlik seviyesi yüksek olan hastalarına haftada en az 1-2 gün yüzmeye gitmelerini önermektedirler.
Sağlık yönünden etkilerine bakıldığında ise yüzme sporunun kalp hastalıklarına iyi gelerek kalp krizi riskini azalttığı bilinmektedir. 32 yaşında olan 40.000 erkek üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında yürüyüş yapanların yüzenlere göre daha çok ölüm yüzdesine sahip oldukları görülmüştür.
Diğer yandan yüzme sporu akciğer fonksiyonlarının da çok daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Kemik ve eklem hastalıklarının riskini yok eden yüzme sporu kolesterolü de düşürür. Kan basıncını azaltan bu spor pek çok hastalıktan kurtulmak için birebirdir.