Tıp adıyla diabetes insipidus olarak tanımlanan ve halk arasında şekersiz şeker hastalığı olarak bilinen bu hastalık normal diyabet hastalığı ile ilgisi olmayan çok nadir görülen bir hastalıktır. Peki şekersiz şeker hastalığının beliryileri nelerdir? hangi yaşlarda daha sık görülür?
Her yaşta görülebilen bu hastalık özellikle erken yaşlarda saha sık rastlandığı için çocuklarda bile çıkabileceğinden dikkat edilmesi ve mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir.
Hamilelerde de rastalanılan bu hastalık genellikle gebeliğin son 3 ayında rastlanılıyor. Plasentada üretilen enzim ADH hormonunun parçalanmasına neden olarak geçici şekersiz şeker hastalığına neden olabiliyor. Hamileliğin sona ermesiyle birlikte şekersiz şeker hastalığı ortadan kalkabiliyor.
Hipofiz kaynaklı şekersiz şeker hastaları ise geceleri çok idrara çıkma belirtileri gösterir ve hastalar genellikle soğuk su içmek ister. Çocuklarda kilo kaybı ve gelişme geriliği gibi belirtiler de şekersiz şeker hastalığının belirtisi olarakta gösterebiliyor.
Çok su içilmesine rağmen bir o kadar da idrar çıkışı fazla olduğu için hasta kaybettiği sıvıyı geri alamaz ve buna bağlı olarak tansiyon düşüklüğü, halsizlik, yorgunluk, vücutta sodyum değerlerinin düşüşü ile baş dönmesi, komaya varan, ölüme sebebiyet veren durumlara karşı karşıya kalabilir.
Şekersiz şeker tanısının konması için doktorlar 24 saatlik idrar çıkış miktarına bakıyorlar. Normal sağlıklı bir yetişkin günde ortalama 1,5-2 litre civarında idrarı dışarı atabilir. Yetişkinlerde idrar miktarı 3 litrenin üzerindeyse şekersiz şekerden şüphe edilebilir.
Şekersiz şeker hastalarının idrar rengi açık renkli olur. Kan ve idrar testlerine bakılıp şekersiz şeker hastalığından şüpheleniyorsa eğer doktor tarafından hastaya susuzluk testi uygulanır ve bu hastalar su almasa da idrar çıkarmaya devam eder. Vücut sıvı kaybına uğramasıyla birlikte kilo kaybı yaşanır ayrıca tansiyon düşüklüğü de olur. Hastalığın teşhisinden sonra doktorların uyguladığı ilaç tedavisiyle hasta normal yaşantısına döner.