Aile hekimim kim? Hangi hastanede aile hekimi hizmeti alabilirim 2022

Aile hekimim kim? Hangi hastanede aile hekimi hizmeti alabilirim 2022

Aile hekimim kim diye araştıran ve hangi hastanede aile hekimi hizmeti alabilirim sorusunun yanıtını arayan vatandaşlarımız için, bu soruları cevapladık.

Birçok kurum gibi Sağlık Bakanlığı da neredeyse tüm işlemlerinin elektronik ortam üzerinde sağlanabilmesi için farklı olanaklar sağlıyor. Hastalar tahlil sonuçlarına, reçetelerine ve aile hekimlerinin kim olduklarına internet üzerinden kolayca ulaşabiliyor. Aile hekimim kim diye araştıran ve hangi hastanede aile hekimi hizmeti alabilirim sorusunun yanıtını arayan vatandaşlarımız için, bu soruları cevapladık.

Türkiye’de pek çok hizmet artık elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir. Bunlardan biride hiç şüphesiz ki sağlık alanında ki hizmetlerdir. Artık birçok insan e-devlet, e-nabız gibi uygulamaları kullanarak aile hekimlerine, tahlillerine ve reçetelerine internet üzerinden ulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra çağrı merkezinde çalışmakta olan müşteri temsilcileri aracılığı ile de birçok işlem halledilebilir bir hale gelmiştir.

Aile hekiminden memnun olmayan ya da farklı durumlar nedeni ile insanlar aile hekimlerini kolay, hızlı ve hiçbir ücret ödemeden değiştirebilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın geçirmiş olduğu bu dijital entegrasyon sayesinde, vatandaşlar artık tüm işlemlerini kolayca yapabilir hale geldi. Ayrıca bu işlemlerin intenet üzerine taşınmış olması insanlara 7/24 işlem yapabilme kolaylığını da sağlamış oldu. İntenetin yanı sıra Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Merkezi Hekim Randevu Sistemi de hastalara 7/24 hizmet verebilmekte ve hastanın talep etmiş olduğu poliklinikten uygun olan hekime randevu verebilmektedir.

Hangi Aile Hekimindeyim?

Aile hekimini öğrenmek isteyen vatandaşlar artık bu işlemi oldukça kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Hem e-Devlet Kapısı üzerinden, hem Merkezi Hekim Randevu Sisteminden hem de ALO 182 numaralı çağrı merkezinde çalışmakta olan temsilciler ile görüşerek aile hekiminizin kim olduğunu ve hangi kurumda hizmet verdiğini kolayca öğrenebilirsiniz.

1. E-devlet sisteminden aile hekimi öğrenme

-Aile hekiminizin kim olduğunu e-Devlet Kapısı aracılığıyla öğrenmek istiyorsanız öncelikle bu bölümün en alt kısmında paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklayıp e-devlet sistemindeki ilgili sorgulama sayfasını açmanız gerekmektedir.

-İşlemlere başlamak için öncelikle karşınıza çıkan sayfanın alt kısmında yer alan mavi renkli butonun içerisindeki “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına tıklamanız gerekmektedir.

-Kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirmek için giriş ekranındaki ilgili boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet sistemi için belirlemiş olduğunuz parolayı doğru ve eksiksiz bir biçimde girmeniz gerekmektedir.

-Eğer henüz bir e-Devlet parolasına sahip değilseniz, bulunduğunuz yere en yakın PTT şubesine gitmeniz ve yetkili personele kimlik belgenizi göstermeniz, parolanızın yazılı olduğu zarfı satın almanız bir e-Devlet şifresi edinmeniz için yeterlidir.

-Şifrenizi unutmanız halinde ise giriş ekranında yer alan “şifremi unuttum” bağlantısını kullanmanız gerekir. Bu bağlantıya tıklamanız halinde sizden istenen kimlik bilgilerini, bir yakınınıza ait T.C. kimlik numarasını yazmanız gerekmektedir. Ayrıca işlemin tamamlanması için e-devlet sisteminde kayıtlı olan cep telefonu numaranıza bir onay kodu gönderilmektedir. Eğer sisteme bir cep telefonu numarası tanımlamadıysanız, bu yöntemle şifrenizi sıfırlamanız mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla sisteme cep telefonu numarası tanımlamayan vatandaşların yeniden bir PTT ofisine gitmeleri ve tekrar bir şifre zarfı satın almaları gerekecektir.

- E-Devlet şifresine altenatif yöntemlerle de sisteme giriş yapmanız mümkündür. Giriş ekranının üst bölümünde yer alan menüden seçenekleri görmeniz mümkündür. İntenet bankacılığı, mobil imza, T.C. kimlik kartı ya da elektronik imza seçeneklerden herhangi birini işaretleyip sisteme giriş yapabilirsiniz.

-Aile hekimini bulmak için sisteme giriş yaptığınız zaman otomatik olarak aile hekimine ilişkin sorgulama işleminizin sonuçları karşınıza çıkmaktadır.

-Önünüze açılan sayfada kendi isim ve soy isim bilgilerinizin hemen altında aile hekiminizin adı, hangi kurumda yer aldığı ve kurumun nerede bulunduğu bilgilerine ulaşabilirsiniz.

E-devlet sistemi üzerinden aile hekiminizi sorgulamak için https://www.hastanerandevu.gov.tr/Randevu/?lang=tr%22%20%5Ct%20%22_blank bu linki kullanabilirsiniz.

2. MHRS sisteminden aile hekimini sorgulama

-Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden aile hekiminizin kim olduğunu öğrenmek için öncelikle aşağıda paylaşmış olduğumuz bağlantıya tıklamanız gerekmektedir.

-Bağlantıya tıkladığınız zaman karşınıza MHRS sisteminin giriş ekranı gelmektedir. Bu ekranda ilgili boşluklara T.C. kimlik numaranızı ve sistem için belirlemiş olduğunuz şifreyi yazmanız gerekmektedir. Daha sonra “giriş” butonuna tıklayabilirsiniz.

-Şifrenizi hatırlayamıyorsanız “hatırlamıyorum” butonuna tıklayarak yeni bir şifre belirlemeniz mümkündür.

-Eğer sisteme üye değilseniz giriş yapmak için ekranın en alt kısmında yer alan “üye ol” butonuna tıklamanız gerekmektedir.

-Karşınıza çıkan yeni üye kaydı ekranındaki ilgili boşluklara T.C. kimlik numarası, ad, soy ad, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri, anne ve baba ismi gibi bilgileri girmeniz ve en altta yer alan “gizlilik ve üyelik politikalarını okudum, şartları kabul ediyorum” seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir.

-Ardında “sonraki” butonuna tıklayıp ikinci aşamada iletişim bilgilerinizi, üçüncü aşamada ise güvenlik bilgilerinizi belirlemeniz gerekmektedir.

-Sisteme giriş yaptıktan hemen sonra aile hekiminizin kim olduğunu ekranın sağ tarafından görebilmeniz mümkündür.

-“Aile Hekimi Randevu Arama” başlıklı bölümün hemen altında aile hekiminin ismi ve hangi birimde görev yaptığı bilgilerine ulaşabilirsiniz.

MHRS sistemini kullanarak aile hekiminizi öğrenmek için https://www.hastanerandevu.gov.tr/Randevu/?lang=tr%22%20%5Ct%20%22_blank bu linki kullanabilirsiniz.

Aile Hekimi Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

-Aile hekiminizi değiştirmek istediğiniz durumda işlemleri ALO 182 MHRS çağrı merkezi üzerinden ya da e-devlet sistemi aracılığıyla gerçekleştirebilmeniz mümkündür.

-E-devlet üzerinden aile hekiminizi değiştirmek için öncelikle bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklamanız gerekmektedir.

-Sistemi açtığınız zaman “kimliğimi şimdi doğrula” yazısına basmanız ve yukarıda detaylı bir şekilde anlatılan yollardan biriyle sisteme giriş yapabilirsiniz.

-Giriş yaptıktan sonra e-Devlet sizi e-nabız sistemine aktaracaktır. Bunun için “uygulamaya git” yazısına tıklamanız gerekmektedir.

-E-nabız sistemine aktarımınız gerçekleştiğinde karşınıza otomatik olarak aile hekimini değiştirme işleminin gerçekleştirildiği bir ekran çıkmaktadır. Bu sayfanın üst bölümünde isim ve soy isim bilgileriniz, hemen altında ise kayıtlı olduğunuz aile hekimine ilişkin bilgiler yer almaktadır.

-Aile hekiminizi değiştirmek için öncelikle il ve ilçe seçimini yapmanız gerekmektedir. İlçe seçimini yaptıktan hemen sonra aile hekimleri ve birimleri aşağıda sıralanacaktır. Bu sıralamada kırmızı renkli aile hekimlerini seçmeniz mümkün değildir, zira bu hekimlerin sorumlu olduğu vatandaş sayısı 4.000’den fazla olan hekimlerdir. Yeşil ya da sarı renkli hekimlerden birisini seçebilmeniz mümkündür. Yeşil renkli aile hekimleri daha az vatandaşa hizmet verirken sarı renkli aile hekimleri ise 3500-4000 arasında kişiye hizmet veren hekimleri temsil eder.

E-devlet sistemi üzerinden aile hekiminizi değiştirmek için https://www.turkiye.gov.tr/saglik-aile-hekimi-degistirme%22%20%5Ct%20%22_blank bu linki kullanabilirsiniz.