Cam balkonum var diye sevinmeyin her an para cezası alabilirsiniz! Yargıtay kararı verdi bunu yapmayan çok üzülecek

Cam balkonum var diye sevinmeyin her an para cezası alabilirsiniz! Yargıtay kararı verdi bunu yapmayan çok üzülecek

Küçük evi olan ya da mahremiyetini korumak, depolama alanını artırmak isteyenler cam balkon uygulamasını sıklıkla tercih ediyor. Ülkemizde milyonlarca vatandaş evlerine cam balkon taktırırken sürpriz bir ceza açıklandı.

Cam balkonum var diye sevinmeyin her an para cezası alabilirsiniz! Yargıtay kararı verdi bunu yapmayan çok üzülecek - Ülkemizde ev sahiplerinin sıklıkla tercih ettiği cam balkon çeşitli nedenlerden dolayı rağbet görmeye devam ediyor. Evlerinde bulunan balkonları cam ile kapatarak oda ya da mutfakları ile birleştiren vatandaşların yanı sıra birbirine yakın konutlar nedeniyle de mahremiyetlerini korumak, kışın soğuğu önlemek ve depolama alanı yaratmak isteyenler de cam balkon uygulamasını tercih ediyor. Bahsi geçen nedenlerden dolayı cam balkona olan ilgi devam ederken üreticiler de durumu fırsat bilerek çeşit çeşit cam balkon üreterek satışlarına devam ediyor. Cam balkonların birbirinden farklı çeşitleri bulunurken her vatandaş bütçesine uygun olanı seçerek balkonunu kapatmaya devam ediyor. Ancak söz konusu uygulamanın bir de cezası bulunuyor. Ev sahiplerinin bilmediği ancak başlarına büyük bir sorun açabilecek olan cam balkon uygulamasına ilişkin verilen Yargıtay kararını haberimizde derledik.

APARTMANDA CAM BALKON YÖNETMELİĞİ BELLİ OLDU! CAM BALKON YAPTIRMAK YASAL MI?

Son yılların popüler balkon sistemleri arasında olan cam balkonların çeşitleri her gün arttığı gibi fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Ev sahipleri balkonunu kapatmak için firmalarla anlaşarak evlerindeki balkonu camla kapatmaya devam ederken uygulamanın rağbet görmesi nedeniyle de yeni yapılan konutlar da bütünlük sağlanması için direkt cam balkonlu satışlar yapılıyor.

Ancak cam balkonlarla ilgili gözden kaçırılan bir de ayrıntı bulunuyor. Konutlarda apartman sakinlerinin arasını açan bir karar gündeme gelirken Yargıtay tarafından açıklanan kararla milyonların bilmediği cam balkon cezası belli oldu.

cam-balkon-1.jpeg

Cam balkon yaptırmanın yasal olup olmadığı ile ilgili sorular gündeme taşınırken bu uygulamayı yaptırmayı düşünenler ''Cam balkon yaptırmak yasak mı, cezası var mı? Cam balkon yaptırmak yasal mı, cam balkon yönetmeliği nedir?'' gibi sorulara da yanıt aramaya devam ediyor. Apartman balkonlarının dış cepheden pay alması dolayısıyla dairenin diğer odalarından ayrı olarak sayıldığı açıklandı.

Balkonlar evlerin oda sayısına dahil edilmediğinden apartmanın ortak alanı olarak kabul görüyor. Bu nedenden dolayı apartman balkonlarında yapılacak herhangi bir tadilat ve dış cephe değişiminde diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izninin alınması gerekiyor. Söz konusu zorunluluk ihlal edildiği zaman ev sahibinin başı ağrıyabiliyor.

cam-balkon-2.jpegcam-balkon-3.jpeg

YARGITAY CAM BALKON KARARINI AÇIKLADI! PARA VE HAPİS CEZASI VERİLİYOR

Cam balkon yaptırmanın yasal olup olmadığı merak konusu olurken Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı kararı ile emsal teşkil eden kararını kamuoyunun bilgisine sundu.

Yargıtay tarafından açıklanan emsal karara göre; Türk Ceza Kanunu (TCK) tarafından balkon kapatma, 'İmar Kirliliğine Neden Olma' başlıklı 184. maddesine göre Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.’’ ifadeleri yer aldı. Yargıtay tarafından açıklanan karar kapsamında cam balkon yaptırmak isteyen kişilerin kat maliklerinin yazılı izin almaları şartı aranıyor. Aksi halde hukuki süreçte ev sahibinin 5 yıla kadar hapsi istenebiliyor.